Покрова Пресвятої Богородиці

   14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, та день святої Покрови Пресвятої Богородиці. Це також День Українського козацтва.
  Виникнення свята пов'язане з подіями, що відбувалися в місті Константинополь, в 910 році. В той час йшла війна і місто було оточена сарацинами. Імператор Лев разом зі своєю дружиною молилися в той час у Влахернському храмі. Під час всенощної служби віруючі Андрій та Епіфаній побачили Богородицю над головами людей, яка розкинула над всіма своє білосніжне покривало - покров. Її явлення надихнуло оборонців міста і, зібравши всі свої сили, вони вистояли і перемогли ворогів. Тому свято носить саме таку назву.
  В православній Русі це свято з'явилося завдяки князю Андрію Боголюбському. А в ХІІ столітті був побудований перший храм в ім'я Богородиці.
Найбільшим святом Покрова стала саме для козаків, адже в цей день проходили вибори отамана. Вони вірили, що Покрова охороняє їх, і вважали Пресвяту Богородицю своєю покровителькою та заступницею. Саме козаки побудували чимало храмів в ім'я Богородиці, та  ікони Покрови поважали найбільше Тому цей день є Днем Українського козацтва.
 А з 14 жовтня 2014 р.указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості, встановлено свято - День захисника України.
   І на кінець хочеться подякувати нашим захисникам за синє небо і нашу землю під ногами, та побажати усім нам Миру, а нашим захисникам -  живими та здоровими, у мирний час, пошвидше повернутися до рідних і близьких. Нехай Пресвята Богородиця завжди допомагає, захищає та оберігає вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар