Біль Афганістану


  27 грудня 1979 року  о 19 год. 30 хв. декілька вибухів підірвало будівлю Аміна в Кабулі, з його штурму і розпочалася кривава епопея афганської війни. Саме тоді до країни було введено радянські війська з метою надання підтримки уряду НДПА. Війна в Афганістані тривала дев'ять років, один місяць і дев'ять днів, і в ній прийняло участь понад півмільйона чоловік. Серед загиблих в цій війні 63% були молоді люди віком до 20 років.  Цю війну тривалий час називали "неоголошеною", потім просто навчанням. З війною з часом розберуться, а  сьогодні ми можемо сказати, що солдати, наші  односельчани, були ні в чому не винні, що входили в Афганістан з відчуттям інтернаціональної місії. І лише 15 лютого 1989 року відповідно до рішення радянського керівництва і Женевських угод, рядянські війська було виведено з Афганістану.
 "Біль Афганістану" - саме під такою назвою згадували ми з учнями 15 лютого події тих днів, де з'ясували причини початку цієї війни,  участь у ній наших односельчан та наслідки цієї участі для наших солдат.
 Історія не може бути забута чи знехтувана, аби не повторювались помилки минулого. Саме тому згадуємо ми цю подію кожного року, адже 26 років  не забувають солдати, що вийшли з цієї війни живими, голоси побратимів, що схилили голови в Афганістані. 

Немає коментарів:

Дописати коментар